МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ОДНОКАНАЛЬНОГО ПОШУКУ СИГНАЛІВ ЗАСОБІВ МОБІЛЬНОГО РАДІОЗВ’ЯЗКУ З ОДНИМ СТУПЕНЕМ ВИЯВЛЕННЯ В ЧАСТОТНО-ЧАСОВІЙ ОБЛАСТІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.58254/viti.5.2024.06.71

Ключові слова:

радіомоніторинг, телекомунікаційні мережі, системи мобільного зв’язку, показники ефективності, швидкодія, точність визначення, імовірність розпізнавання

Анотація

В умовах повномасштабного вторгнення і ведення бойових дій за незалежність України питання радіомоніторингу джерел радіовипромінювання засобів телекомунікаційних мереж і систем набувають особливої уваги та вимагають принципово нових підходів до рівня інформатизації, технічної реалізації та підвищення їхньої ефективності.

На сьогодні технічні засоби радіоперехоплення, моніторингу й радіопеленгації в мережах систем мобільного радіозв’язку реалізуються у вигляді програмно-апаратних комплексів, найважливішими показниками ефективності яких вважається швидкодія, точність визначення та ймовірність розпізнавання засобів рухомого радіозв’язку з їхнім інформаційним наповненням. Водночас ці питання і дотепер залишаються проблематичними і потребують подальшого розвитку методів і способів пошуку та виявлення сигналів засобів рухомого радіозв’язку як у частотних, так і в часових телекомунікаційних каналах, та їх інформаційної обробки.

Для вирішення вказаного питання авторами запропоновано математичну модель пошуку сигналів мобільного радіозв’язку у частотно-часовій області з одним ступенем виявлення. Опис математичної моделі визначення спектральних складових сигналів у частотній і часовій областях здійснюється за допомогою основних положень теорії напрямлених імовірнісних графів, геометричних імовірностей з її відомою задачею про зустріч у заданий проміжок часу та теоретичних основ статистичної обробки інформації.

Аналіз запропонованої моделі свідчить, що ймовірність успішного завершення пошуку сигналу з одним ступенем виявлення в частотно-часовій області за заданий час залежить від значення тривалості сигналу, кількості аналізованих частотних каналів, часу аналізу сигналу в кожному каналі та ймовірностей похибок першого і другого роду. У статті наведено результати розрахунків значення ймовірностей успішного завершення пошуку сигналу від часу пошуку при різних значеннях часу аналізу. Показано, що застосування математичної моделі одноканального пошуку сигналів засобів мобільного радіозв’язку з одним ступенем виявлення в частотно-часовій області на практиці дасть можливість визначати якість процесу радіомоніторингу і підвищувати ефективність оцінювання спектральних складових радіосигналів за показниками швидкодії, точності визначення та ймовірності розпізнавання засобів мобільного радіозв’язку з подальшим визначенням їхнього інформаційного наповнення.

 

Посилання

  1. Ільченко М. Ю., Кравчук С. О. Телекомунікаційні системи: монографія. Київ, 2017. С. 730.
  2. Ільницький А. І., Захарчук Л. В. Проблемні питання радіомоніторингу джерел і об’єктів телекомунікаційних мереж і систем та загально-науковий концептуальний підхід до їх розв’язання. Системи і технології зв’язку, інформації та кібербезпеки: актуальні питання і тенденції розвитку: матеріали ІІІ Міжнародної наук.-техн. конф., м. Київ, 30 листопада
    2023 р. Київ, ВІТІ, 2023. С. 167. URL: https://drive.google.com/file/d/
    1nTFvkmgQSrIvdQgFvzSDyz1aStDJpQOC/view (дата звернення: 03.02.2024).
  3. Слободянюк П. В., Благодарний В. Г., Ступак В. С. Довідник з радіомоніторингу: посібник. Ніжин, 2008. С. URL: https://duikt.edu.ua/uploads/l_730_62703296.pdf (дата звернення: 15.01.2024).
  4. Ільницький А. І., Стретович О. В. Алгоритми декодування тональних сигналів у комплексах розвідки систем рухомого радіозв’язку. Труди академії. № 65. С. 70–75.
  5. Гнєденко Б. В. Курс теорії ймовірностей: підручник. Київ, 201 С.464. URL: https://probability.knu.ua/userfiles/yamnenko/Gnedenko.pdf (дата звернення: 28.12.2023).
  6. Grimmett G. R., Stirzaker D. R. Probability and Random Processes. Oxford University Press Inc., New York. 2001. Р. 596. URL: https://www.academia.edu/31210737/
    Probability_and_random_process_by_geoffrey_grimmett_and_david_stirzaker (дата звернення: 14.02.2024).
  7. Ільницький А. І., Ільяшов О. А. Інформативність розвідувальних ознак і сигнатур та міра їх невизначеності при розпізнаванні джерел і об’єктів розвідки. Збірник наукових праць ЦНДІ ЗСУ. 2009. № 25. С. 25–40.
  8. Ільницький А. І., Бурба О. І., Пасічник О. О. Статистичні характеристики інформаційних ознак джерел випромінювання при радіомоніторингу телекомунікаційних мереж. УСиМ. 2016. № 6. С. 48–58. URL: http://usim.org.ua/arch/2016/6/7.pdf (дата звернення: 03.04.2024).
  9. Ільницький А. І., Бурба О. І. Статистичні оцінки незміщеності та ефективності параметрів джерел радіовипромінювання при радіомоніторингу телекомунікаційних мереж. Системи управління навігації та зв’язку. № 2 (48). С. 149–153. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/suntz_2018_2_31 (дата звернення: 03.04.2024).
  10. Стретович О. В., Федірко О. М., Рубальський П. С. Математична модель підсистеми пошуку радіосигналів систем рухомого радіозв’язку. Збірник наукових праць ЦНДІ ЗСУ. 2005. № 14.
    С. 36–43 (дата звернення: 03.04.2024).
MITIT_5_6

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-01